Slovenská národná knižnica zverejnila digitalizované dávne rozprávky

15.04.2013 Martin

Martin 15. apríla (TASR) – Slovenská národná knižnica zverejnila v závere tohto týždňa na svojej internetovej stránke v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív štyri vzácne rozprávkové diela predovšetkým pre najmladších čitateľov Popoluška, O kocúrikovi s čižmičkama, Janko Palček a Konvalinky.

"Po fenomenálnom úspechu sprístupnenia starých vydaní diel Pavla Dobšinského, ktoré si za krátky čas stiahli tisícky čitateľov nielen zo Slovenska, teraz sprístupňujeme autentické vydania rozprávok z konca 19. storočia,“ uviedla generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice Katarína Krištofová.

Digitalizáciu dávnych rozprávok považuje za prirodzenú cestu zvyšovania záujmu o čítanie klasickej literatúry medzi najmladšou generáciou. "Naša mládež sa tak môže prostredníctvom moderných informačných technológií úplne jednoducho dostať k príbehom, ktoré formovali celé generácie ich prarodičov," podotkla Krištofová.

"Vo zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana, budeme pravidelne pokračovať," dodala. Rozprávky Popoluška, O kocúrikovi s čižmičkama a Janko Palček vydal v rokoch 1885 až 1888 František Otto Matzenauer pod pseudonymom M. Beňovský. Zbierku Konvalinky z originálu Hansa Christiana Andersena preložil František Macvejd v roku 1888.
 

Vyberte región